Geamul termopan este denumirea populara pentru un sandwich format din doua foi de sticla lipite perimetal prin intermediul unei baghete de aluminiu si al unor sigilanti de tip membrana cauciucata, rezultand este un geam cu caracteristici de izolare termica deosebita care pastreaza transparenta necesara spatiilor vitrate.
Prin urmare, geamul termopan este format din doua foi de sticla asezate paralel si intre care se afla un strat de aer . Acest ansamblu determina o izolare termica a foii din interior fata de foaia din exterior.
Grosimea foilor de sticla influenteaza caracteristicile termice, dar mai ales cele de rezistenta la impact ale geamului termopan. Cel mai des folosit este geamul de 4 mm suficient de rezistent pentru ferestrele uzuale ale unei case.
Este de retinut ca indicatorul de baza la un geam il reprezinta coeficientul de transfer termic. Coeficientul de transfer termic cel mai mic da confortul cel mai mare. In felul acesta, se limiteaza practic pierderile de caldura din interiorul unei incaperi. Pe de alta parte, datorita factorului solar caracteristic sticlei din care s-a obtinut geamul termopan, acesta lasa sa intre o mare parte din razele solare, astfel se obtine un important aport de caldura. Se obtine astfel o economie de energie de circa 70% raportat la un geam simplu.
Geamul termopan separa in general doua medii aflate la temperaturi diferite. Are loc deci, un transfer de caldura de la mediul cald la cel rece. Geamul termopan are in acelasi timp particularitatea de a fi transparent la radiatia solara care genereaza caldura.
Deoarece geamul termoan asigura izolarea termica a mediului interior de cel exterior, il vom putea denumi si ca fiind geam termoizolant.